Femei in umbra. Umbre

Iniţiată de UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi Centrul de Informare ONU pentru România campania are ca parteneri: Institutul Est European pentru Sănătatea Reproducerii, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 121.ro, Revista Avantaje, Zoom Media, Info-Sănătate.

Folosind seria de filme documentare «Femei în linia întâi», campania îşi propune să scoată la lumină fenomenul de violenţă împotriva femeii care, deşi reprezintă una din cele mai persistente şi insidioase forme de încălcare a drepturilor omului, este de cele mai multe ori trecut cu vederea. În acest an filmele vor fi proiectate în licee şi campusuri universitare din peste 14 judeţe

.

Violenţa asupra femeii este una dintre cele mai perfide încălcări ale drepturilor omului şi există pe fiecare continent, în fiecare ţară şi cultură. Există în egală măsură în state dezvoltate economic, cât şi în state în curs de dezvoltare. Violul, violul folosit ca armă de război, căsătoriile forţate, căsătoriile la vârste tinere, crimele pentru dotă şi crimele în numele onoarei, traficul de femei şi fete, mutilarea genitală feminină şi avortul selectiv pe bază de sex sunt toate manifestări ale violenţei asupra femeii.

La nivelul societăţii româneşti, se crede în mod greşit că violenţa împotriva femeii şi violenţa în familie apar doar în anumite categorii sociale, mai ales în familiile sărace sau cu un nivel scăzut de educaţie. Realitatea este că violenţa se poate întâlni în toate familiile, indiferent de statutul socio-economic, ea reprezentând o problemă de putere şi control.

Violenţa asupra femeii este o manifestare a inegalităţii între bărbaţi şi femei şi are efecte de lungă durată asupra familiilor şi a societăţilor: copiii care sunt martori la violenţa între părinţi devin mai toleranţi faţă de violenţă, fiind predispuşi să accepte agresiunea din partea partenerului de cuplu la vârsta adultă sau să devină ei înşişi agresori.

Violenţa împotriva femeii influenţează negativ productivitatea capitalului uman şi creşte cheltuielile naţionale pentru îngrijiri medicale, acţiuni în justiţie şi acţiuni ale poliţiei, subminând dezvoltarea economică. De exemplu, costurile violenţei asupra femeii au fost estimate la 23 miliarde lire sterline în Marea Britanie, în 2001 şi între 2,7 si 3,3 miliarde coroane suedeze în Suedia, în 2004. În plus, disperarea şi frustrarea generată de criza economică în familii şi comunităţi duce la accentuarea cazurilor de violenţă împotriva femeii.

Violenţa asupra femeii nu este o problemă a vieţii private. Din contră, este o realitate brutală din societate, care trebuie recunoscută şi condamnată, un obstacol în calea dezvoltării, al păcii şi al respectării drepturilor fundamentale ale omului.

sursa: aici

sursa photo: aici

Advertisements
This entry was posted in Campanii and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s