Motive sa NU taci [4]

„Îi place, altfel nu ar sta…”

Un stereotip întâlnit frecvent în comunitate este afirmaţia că victimei îi place violenţa.

În realitate victimele preferă să nu vorbească despre actele de violenţă şi să nu ia nici o decizie, dar nu pentru că le place ceea ce li se întâmplă, ci pentru că le este frică de ceea ce se poate întâmpla mai departe.

Niciodată victimele care au intrat în programele Centrului de Prevenire, Monitorizare şi Combatere a Violenţei în Familie, nu vorbeau despre violenţă cu plăcere, dimpotrivă, doreau ca violenţa să înceteze. Formele actelor de violenţă sunt complexe, fiind utilizate în scopul ameninţării, intimidării şi a deţinerii controlului asupra victimei de către agresor, iar izolarea victimei şi lipsirea ei de suport social, face aproape imposibilă ieşirea ei din situaţiile de violenţă fără sprijin sau asistare specializată.

Tema provocării

În psihologia socială, stereotipul este o credinţă sau reprezentare rigidă şi simplificatoare, în general împărtăşită de un grup mai mult sau mai puţin numeros, eventual membrii întregii societăţi, referitoare la instituţii, persoane sau grupuri. Stereotipul ţine adesea de prejudecată, neţinându-se seama de diferenţe şi de nuanţe.

Iată exemplificarea unui stereotip întâlnit frecvent atât la nivel personal, cât şi la nivel cultural în societatea noastră: “Victima provoacă violenţa sau o merită în vreun fel”. Gradul de acceptabilitate al acestei afirmaţii conduce la întărirea faptului că violenţa este o formă acceptabilă de rezolvare a conflictelor din relaţiile interpersonale. Acest stereotip devine manifest într-un context în care valorile legate de acceptabilitatea violenţei ca mijloc de a rezolva un conflict şi caracterul de afacere privată a familiei, dau în mod tacit agresorilor dreptul la control şi putere asupra victimelor.

Este victima vinovată pentru acţiunile agresorului? O “cere” sau o “merită” în vreun fel? Mulţi bărbaţi care îşi bat soţia nu se consideră vinovaţi de faptele lor, susţinând că soţia îi provoacă. Până şi unii prieteni de familie s-ar putea să fie de acord, motivând că e greu de suportat o asemenea soţie, deci nu-i de mirare că soţul îşi iese uneori din fire.

Dar acest lucru înseamnă că învinovăţim victima şi îi găsim o justificare agresorului. În realitate însă, soţiile bătute fac adesea eforturi extraordinare să-l îmbuneze pe agresor.

NIMENI NU MERITĂ SĂ FIE AGRESAT! Responsabilitatea pentru actele de violenţă în familie îi aparţine în totalitate agresorului!

În concluzie: VICTIMA NU PROVOACĂ VIOLENŢA ŞI NICI NU O MERITĂ ÎN VREUN FEL!

Victimele violenţei în familie au nevoie să fie în siguranţă, să fie ascultate, să fie informate, să fie respectate, să poată alege, să fie crezute, să fie ajutată să înţeleagă că nu este vinovată pentru acţiunile agresorului, să fie ajutate să înţeleagă complexitatea violenţei în familie şi efectele ei.

Fără cunoaşterea particularităţilor intenţionale şi instrumentale ale fenomenului violenţei în familie şi fără conştientizarea stereotipurilor existente, există un risc mare de revictimizare din partea persoanelor sau a instituţiilor care asistă cazurile de violenţă în familie.

sursa photo: aici

Advertisements
This entry was posted in Povesti de viata and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Motive sa NU taci [4]

  1. Salut ,sunt administratorul site-ului http://www.fete24.info (page rank 2,3500 unici pe zi) si iti scriu acest comentariu pentru incheierea unei colaborari de tipul schimb de link(linkul tau va aparea in footer) .Daca esti deacord trimite-mi codul tau pe emailul fete24.info[@]yahoo.com , pe mine trece-ma cu titlul coafuri de ocazie,multumesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s